Közeleg a személyi adóbevallások beadásának, illetve jóváhagyásának határideje. Mint közismert, az adónk 1+1 százalékáról mindenki szabadon rendelkezhet, ha akar. A Target Group Index (TGI) hazai adati alapján arra kerestük a választ, hogy miként viszonyulunk ehhez a kérdéshez.

A 15 évnél idősebb magyar társadalomban minden harmadik személy (32%) nyilatkozott úgy 2018-ban, hogy fel szokta ajánlani valamilyen szervezetnek az adója 1%-át. Ez nagyságrendileg 2,5 milliót főt jelent. Természetesen, hogy ha a munkavállalói derékhadat jelentő 30-59 éves korosztályon belül vizsgáljuk ugyanezt a kérdést, akkor magasabb aránnyal találkozunk, tízből négyen szoktak ezzel a lehetőséggel élni (42%).

Azt is megvizsgáltuk, hogy annak az 1%-nak az esetében, amelyet különböző társadalmi szervezeteknek, alapítványoknak lehet felajánlani, ott mely területek bizonyultak a legnépszerűbbnek. Egyértelműen kiemelkedik három tevékenységi kör: az egészségügy, az állat-, természet és környezetvédelem, valamint a gyermek- és ifjúságvédelem. Ennek a három területnek a prioritása a teljes társadalomban homogén, nincsenek eltérések a különböző demográfiai tagozódások mentén.