Az elmúlt néhány évben vált igazán divatossá – bár Eric Favre, a Nestlé alkalmazottja már 1976-ban bejegyeztette a kapszulás kávé szabadalmát, ezzel jócskán megelőzve korát.

Magyarországon az erős növekedés mellett is csupán alig minden tizedik 15-75 éves (11%) szokott kapszulás kávét inni szemben a hagyományos (pörkölt vagy szemes) kávéivók közel 60%-os táborával. A kapszulás kávé szélesebb körű elterjedésének talán legnagyobb gátja az ára: 100 Ft alatt ritkán lehet megúszni egy adagot.

A magasabb árfekvésnek köszönhetően nem meglepő, hogy a legtöbb kapszulás kávéivó a magasabb képzett, budapesti harmincasok közül kerülnek ki. Minden második közülük pedig kizárólag kapszulás formában fogyaszt kávét.

Szintén fontos érv a kapszulás kávé elerjedése ellen a kapszulák környezetszennyező volta - bár ma már számos megoldás kínálkozik az újrahasznosításra. A kapszulás kávéivók alapvetően a társadalom környezettudatosabb rétegét alkotják, az újrahasznosítás mégsem szívügyük: e téren csupán az átlagos szint körül mozognak. Úgy tűnik, hogy a kávé iránti szenvedély felülírhatja a környezet érdekeit is.

További érdekességeket találhat a kávézókról a TGI legfrissebb adatbázisában!